På svenska

Ohjeita tekijöille

OHJEITA YLE FOLKIN TEKIJÖILLE

Mahtavaa, että haluat tehdä sisältöä Yle FOLKiin! Tässä muutamia vinkkejä ja ohjeita, jotka kannattaa lukea, ennen kuin lähdet liikkeelle, jotta videostasi tulisi.

KUVAAMINEN

Kuvaa parasta mahdollista laatua ja kiinnitä huomiota äänenlaatuun (käytä tarvittaessa erillistä mikkiä).

Ota huomioon kuvausluvat sekä tekijänoikeudet (esim. musiikki, taideteokset jne.). Kuvaa mieluiten julkisella paikalla ja pyydä lupa haastatteluun.

Alle 15-vuotiaiden kuvaamiseen ja haastattelemiseen tarvitaan huoltajan kirjallinen lupa. Arkaluontoisissa aiheissa myös 15-vuotiaiden vanhemmilta on pyydettävä lupa.

Kenenkään yksityisyyttä tai kunniaa ei saa loukata.

OTSIKKO JA KUVAILEVA TEKSTI

Keksi videollesi lyhyt ja napakka otsikko, ja kuvaile videosi sisältöä muutamalla lauseella. Mieti nämä pienet tekstit tarkkaan, koska otsikko ja kuvailuteksti tulevat näkyviin kaikkiin yhteyksiin, joissa videosi julkaistaan. Kiinnostava otsikko ja houkutteleva kuvailuteksti saavat huimasti enemmän yleisöä kuin tylsät tekstit!

OLEMASSA OLEVAN MATERIAALIN KÄYTTÖ

Videoissasi et voi valitettavasti käyttää mitä vain netistä löytyvää materiaalia (esim. YouTubesta), vaan näissäkin pitää ottaa tekijänoikeudet huomioon.

Ylen arkistosta

Ylen arkistosta löytyy mykkiä filmiotoksia 1940–1960-luvuilta sekä vuodelta 1918 vapaasti kaikkien käyttöön. Videot ovat 1900-luvulla toimineiden elokuvayhtiöiden Fennada-Filmin, Filmisepon ja Veikko Itkosen tuotantoa.

Valikoimassa on 27 kestoltaan noin 1-3 minuutin inserttiä Suomen luonnosta, maaseudun ja ja kaupungin elämänmenosta 1940–1960-luvuilta, sekä viisi filmiä vuodelta 1918. Valikoima esitellään kootusti Yle Elävässä arkistossa.

Aineistojen lataus onnistuu Ylen tililtä Vimeo-palvelusta. Aineistot julkaistaan kansainvälisesti laajalti käytössä olevalla Creative Commons Nimeä -lisenssillä (CC-BY). Lisenssi sallii videoaineistojen muokkaamisen ja maailmanlaajuisen uudelleenkäytön millä tahansa tavalla, kunhan Ylen nimi aineiston lähteenä mainitaan käytön yhteydessä. Lisäksi suositamme myös filmien alkuperäisen tuotantoyhtiön nimen mainintaa.

Videoiden lisäksi aiemmin on julkaistu vapaasti käytettäväksi äänitehosteita ja valokuvia. Tehosteet löytyvät Freesoundista ja valokuvat Flickristä. Vapaasti käytettävien aineistojen valikoima tulee karttumaan vähitellen.

MUSIIKKI

HUOM! Muista tekijänoikeudet musiikkia valitessasi. Jos haluat, että julkaisemme videosi, käytä vain Epidemic Soundista löytyvää musiikkia.

Toimittaessasi musiikkia sisältävä videosi FOLKin käyttöön, sinun täytyy ilmoittaa käyttämäsi musiikit tuotantokoordinaattori Anna-Kreetta Saariselle (anna-kreetta.saarinen@yle.fi). Ilmoitettavat asiat: 1) Musiikkikappaleen nimi, esittäjä, säveltäjä ja sovittaja. 2) Käytetyn musiikin kesto videossa (käytä sekuntikelloa tai videoeditointiohjelman työkaluja keston tarkistamiseen).